Košice, Slovensko

Bars fajné lievance


Keď som dnes ráno na Instagram hodila fotku lievancov, nečakala som, že by sa strhla taká malá lavína ľudí, ktorí okamžite chceli recept. Tak som si povedala, že svoj recept na lievance hodím aj tu na blog.
Nepovažujem sa za nejakú šikovnú čo sa varenia týka, no palacinky a lievance sú niečo, v čom sa mi jednoducho celkom darí. A platí to o všetkých sladkých jedlách vo všeobecnosti (shoutout všetkým, ktorým chutil môj cheesecake).

Lievance sú celkovo veľmi nenáročné na prípravu a existuje mnoho všelijakých variácií. Mojou najobľúbenejšou sú zatiaľ tie klasické, "americké" nadýchané lievance s javorovým sirupom. No samozrejme, je len na vás čo vám chutí a ako si ich ozdobíte.

Príprava cesta: 10 minút/ Porcie: 10 väčších, 20 menších, podľa veľkosti naberačky
Ingrediencie
  • 200 gramov hladkej múky
  • 50 gramov kryštálového bieleho cukru, alebo hnedého trstinového
  • 1x prášok do pečiva
  • 1x vanilkový cukor
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice oleja
  • 270 mililitrov mlieka
  • štipka soli
  • polovica čajovej lyžičky škorice = môže, nemusí, no lievance potom majú nádhernú vôňu

 Postup:


  1. Zmiešame múku, polovicu pripraveného cukru (25g), 1 balíček vanilkového cukru a 1 balíček kypriaceho prášku a dobre všetko zmiešame.
  2. Potom pridáme 2 žĺtky, 2 lyžice oleja, mlieko a štipku soli. Opäť premiešame.
  3. Z bielkov a zvyšného cukru vyšľaháme tuhú penu. 
  4. Penu pridáme k cestu a jemne všetko spolu premiešame. 
  5. Panvicu len jemne potrieme olejom, ideálne pomocou servítky.
  6. Lievance robíme na minimálnom ohni, aby sa nepripiekli.
  7. Otáčame ich hneď ako sa tvoria bublinky.



Moje tipy:
  • V prípade, že je cesto veľmi husté a horšie steká z naberačky, pokojne môžeme pridať lyžicu mlieka.
  • Čím menej "agresívne" premiešame penu s cestom, tým nadýchanejšie lievance vzniknú.
  • Cesto je dosť husté, takže po naliati na panvicu ho môžeme trochu roztiahnuť.
  • Na záver môžeme pridať čo len chceme. Arašidové maslo, nutellu, džem a práškový cukor, javorový sirup... Fantázii sa medze nekladú. 


Tak čo, vyskúšate tento recept, alebo máte svoj vlastný overený? ❤










Aj Ivka, ktorú nájdete na blogu https://ivannamalik.blogspot.com a na instagrame @ivannamalik_ si pripravila lievance podľa môjho receptu 🖤


Komentáre

Zverejnenie komentára

  1. Odpovede
    1. ❤ no, mne bolo ľúto keď som ich začala jesť, takže najprv som ich z každého uhla pofotila :D

      Odstrániť
  2. Mňamky! Tie sú fajn! Hneď si ukladám recept ♥ ♥ ☃❄❅

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vypadají opravdu chutně <3 Hned bych si je dala, mňam.

    LITTLE THINGS FOR EM

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vypadají úžasně! My jsme dnes s přítelem také zrovna měli 😁 Mám také radši ty “americké”, protože jsou nadýchanější. Akorát já je dělám s máslem a potom už nemusím nijak mazat pánev a připravují se na sucho. 🤍

    OdpovedaťOdstrániť

Prečítania blogu

Sledovatelia blogu

Môj Pinterest