from Košice, Slovensko

Najlepšia nenáročná jesenná polievka z tekvice Hokkaido ⋒


Už dlho som nemala také silné nutkanie napísať článok ako dnes ráno, keď som sa aj napriek povinnostiam rozhodla uvariť polievku z Hokkaido tekvice. Kúsky Hokkaida som mala zamrazené už dlhšie, boli so mnou chvíľku aj na podnájme, keďže mamina ma nabalila čerstvo upečenou a osolenou maslovou tekvičkou, ale i zamrazenými kockami so slovami "veď keby si náhodou chcela urobiť polievku". A tak sa aj stalo. Avšak, až dnes, doma.


Tekvicu a prívarky som zbožňovala odmalička a každú jeseň som sa tešila na to, kedy dá mamina kúpi tekvice. Nikdy sme ich nevyrezávali, vždy sme z nich niečo uvarili, no k Hokkaido polievke som sa dostala až ja.


Ide o veľmi jednoduchý recept a okrem tekvice budete mať pravdepodobne všetky ingrediencie po ruke, no vopred upozorňujem, ak nemáte ponorný mixér, bude to babračka a tekvicu budete ešte týždeň zbierať zo stien, skriniek, chladničky a všetkého naokolo. Ale bez zbytočných kecov teda poďme na to!


Ingrediencie:

⋒ 1kg Hokkaido tekvice 
⋒ 2 kusy mrkvy⋒ 2 strúčiky cesnaku)
⋒ 1 väčší zemiak (alebo 2 menšie)
⋒ 1 menšia cibuľa (alebo polovica väčšej)
⋒ 150ml mlieka
⋒ 1 kurací bujón
⋒ morská soľ
⋒ bazalka
⋒ oregano
⋒ mleté čierne korenie
⋒ olivový olej


(čo sa ingrediencií týka, niekto zvykne pridávať aj kurkumu, respektíve variácie korenia sa môžu líšiť, no za mňa menej je viac a viac vynikne tekvicová chuť)



Postup prípravy:

⋒ Tekvicu nakrájame na kocky a je len na vás či sa rozhodnete nechať aj šupku. Ja som ju odstránila a myslím si, že som o nič neprišla. Taktiež ošúpeme mrkvu a zemiak a nakrájame. 

 

⋒ Do väčšieho hrnca na olivovom oleji opražíme cibuľu a roztlačíme 2 strúčiky cesnaku. Všetko to chvíľu pražíme a pridáme tekvicu, mrkvu a zemiak. Všetko spolu také 3-4 minútky restujeme. 

 

⋒ Do hrnca nalejeme vodu - toľko aby takmer úplne ponorila všetky ingrediencie. Pridáme jeden celý bujón, polku čajovej lyžičky oregana, bazalky, tri štipky čierneho mletého korenia a tri štipky morskej soli. 

 

⋒ Toto všetko varíme spolu 25 minút. Na chvíľku odstavíme a ponorným mixérom všetky ingrediencie rozmixujeme. Ak chcete predísť prípadnému špliechaniu, odporúčam odobrať trochu vody z hrnca a doliať ju neskôr, keď budú pevné ingrediencie rozmixované. 

 

⋒ Ku koncu mixovania vmiešame 150ml mlieka a môžeme podávať!


Hokkaido polievka sa stala mojou obľúbenou, pretože vďaka jemnej korenistej chuti a cesnaku príjemne zahreje a na jeseň je jednoznačne ideálna. Ja osobne si k nej už druhé jedlo nedávam, je pre mňa dostatočne sýta a aj napriek tomu, že obsahuje mlieko, nie je mi po nej ťažko ako po iných mliečnych jedlách. Využiť sa dá taktiež miesto Hokkaido tekvice aj maslová tekvica, ktorá má veľmi podobnú chuť. 


Ak teda neviete čo variť, a nemáte ani príliš chuť na niečo veľké, stačí vám kúpiť jednu Hokkaido tekvičku a dokážete z nej vykúzliť zaujímavé, sezónne a hlavne chutné jedlo. 


Aké jedlo je pre vás to, bez ktorého by ste si jeseň nevedeli predstaviť?


5 komentárov

  1. Dýňovou polévku bych ráda vyzkoušela i já, jen přítel by mi ji nejedl ;) Tak uvidím, třeba ji ještě tento podzim udělám :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ako čítam tento príspevok, tak som dostala takú chuť na túto polievku. Asi už viem čo si budem variť na obed. Veľmi pekne a hlavne prehľadne urobený článok. ♥
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hey dear! I loved your post and already followed you! I want invite you to visit and follow my blog if you want <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

bars ⋒ atelier. Theme by BD.